14 mei

Voorkom gezonde misleiding!

Hoe weet je of een bepaald product écht gezond is?

Als ik in de supermarkt loop en aan een specialist vraag wat er in een product zit, grijpt men direct naar de afbeelding van de voedingswaarden. Heel leuk dat mevrouw of meneer mijn vraag serieus neemt. Maar dat is niet wat ik bedoel! Ik wil graag weten wat de toevoegingen zijn? Of er bijvoorbeeld suiker in zit of dat het product koemelk bevat. Dat vind je niet terug in de voedingswaarden. Wat betekent de voedingswaardentabel eigenlijk?

Voedingswaarden

De voedingswaarde vertelt hoe nuttig voeding is; hoeveel en welke voedingsstoffen er in zitten. Het biedt een handig en snel overzicht met betrekking tot energie, eiwitten, koolhydraten en vetten. Bovendien staat het gehalte van suiker, vezels, cholesterol en verschillende soorten vet er op aangegeven.

De voedingswaarden geven niet aan wat er is toegevoegd en daar gaat het vooral om als je wilt weten of het gezond is. Ook al kan het product nog zo laag in calorieën zijn, als er een berg suiker aan toegevoegd is, reageert je bloedsuikerspiegel er gigantisch op en maakt je lichaam als nog teveel insuline aan (lees: productie van vet). Onderstaand voorbeeld laat duidelijk zien uit welke stoffen een speltbeschuit bestaat.

Spelt, dan is het wel gezond’’, hoor ik vaak Blogfotogenoeg in de supermarkt. Als je vervolgens de ingrediënten bekijkt, slaat de twijfel toe. Het ‘gezonde beschuitje’ is dan wel erg lekker gemaakt met suiker en nog eens suiker. Het zou toch eerlijker zijn als ik zelf bepaal of ik er lekkere chocoladepasta op wil smeren. Of dat ik er een heerlijk geitenkaas op wil doen, als ik voor de gezonde variant wil gaan!

Kortom lees eerst de ingrediënten van het product en bepaal daarna zelf hoe gezond je het wilt eten of drinken 🙂

12 aug

Het begin…

2014

Dit is het begin van mijn praktijk. Het afgelopen jaar is voor mij het thema voeding & gezondheid bij zwangerschap een grote rol gaan spelen. Complimenten zoals ”wat ben je mooi zwanger” heb ik regelmatig gehoord. Ook heb voeding bij zwangerschap als een proces ervaren waar het zoeken is naar balans. Mijn ervaring tijdens deze periode neem ik ook mee in mijn werkwijze bij het coachen van zwangere vrouwen op het gebied van voeding en levensstijl.

 

Foto Fleur bankje